Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 46 чоловік
Офіційне найменування:
Розвазька гімназія Острозької міської ради Рівненської області
Тип навчального закладу:
Установа загальної середньої освіти
Населений пункт:
с. Розваж
Адреса:
35866 Рівненська область, Острозький район, с.Розваж, вул. Центральна №74
Телефон:
+380980308874 (Директор гімназії)
E-mail:
rozvazh.osvita@gmail.com

РОЗВАЖ

IMG_4127

З почутих нотованих фрагментів народних оповідей відомо, що Розваж- заснував київський верховода Розвад, який у княжі часи якось завітав до Острога й згодом подався в околишні мандри, які його безмежно чарували. Одного разу забрів аж до пригоринської висоти, яка полонила його своєю красою.

“Отут, – прорік мандрівник після короткого роздумування, – і буде мій омріяний “град родов а сади, моя ба!» І заповітна мрія кожного воєводи здійснилась, бо по деякому часі тут зросла фортечна оселя, названа його іменем. Крім річки Горині у нарисі “Острог” Розваж- має ряд іменованих реалій. Ось кілька: Андрущики – хуторянські забудови роду Андрущука; Безодні – ландшафт озерець, у назві яких понять “глибинні безодні водоймища”; Баранова – ставок на місці саджалки, яка належала Баранову; Біла глина – колишній хутірець в околиці кар’єру білої глини; Вафельна – урочище, де в 60-их роках спорудили піч випалювання вапна й де сформувалася однойменна назва струмка, котрий використовується для водопою тварин; Вила – північна дільниця села, звідки формується у формі вил дорогі; Вітряний перебій – лугове урочище, яким ніби через лісову галявину проникали вітровії; Вовниця – північний край села, названий за прізвиськом першого поселенця Вовиного, а за іншим роздумом, – місце, де колись гарцювали вовки; Галява – трав’янисто-кущовий простір, де назво утворююче значення “поляна на узліссі або серед лісу”, “прогалина в очереті чи інших рослинах”; Ковби – польова садиба, яку заснував Ковба; Коп’є – висотне урочище, в якому “копали” глину; Кренив – спадистий яр, до якого з криничок, з дощових ливнів “крекотом” збігала вода, а звідси валові, частокольні огорожі, окутані глибокими водоймами, це й старовинні околишні могильники, кургани, знахідки речей доби бронзи, середньовіччя, а в надріччі хутора Озера – ще й останки мамонта. У 1508 році князь Костянтин Іванович Острозький розгромив тут загін татар, після цього побоїща залишився татарський цвинтар, якого зараз не має.

Найдавнішу вістку про Розваж маємо з 10 липня 1545 р. в записі І Архіву князів Сангушків, де скаржиться Олександр Джус за те, що його посланець (“Человек твой розвазский с Розважа”) проявив нетактовність до княжої особи. Польський географічний словник документує Розваж (“ІІОг\^Аг”) під 1577 р. з приводу переліку його податкової данини, збільшення мита за річкові (бендюжні) рейди. У донесенні возного за 1578 р. мовиться про великі спустошення, вчинені татарами в околиці Острога, де серед інших понівечених поселень із спаленими будівлями, ясйрним поневоленням називаються і “Розваже”. Акт 1606 р. повідомляє, що “в селе Розважеве ” проявила себе велика весняна повінь, в наслідок якої зазнали великої шкоди городи, луги, присадибні забудови. Документи часів визвольної війни 1648-1654 років декілька разів згадують “Розваж”, “Розваже” як місце перебування збройних угрупувань селян, війська в протистоянні шляхетським каральним загонам, які грабували, шельмували селян.

У 1753 р. “Розваж” та інші оселі Острозької ординації відходять у власність коронного канцлера Яла Малаховського, управителі котрого значно збільшили податкові збори, розширили на місці лісозрубів, осушених боліт культивовані займи. Видана в Парижі карта Волині за 1769 р. зарисовує це село під назвою “Розвазьє”, а праця М. Теодоровича “Історико-статистическое описание церквей…. ” 1889 р. документує “село Розваж (в народном произношение “вимові” – Розваже) при речке Горине

пробивалася у річку Горинь; Ксьондзова криниця – джерельце води на колишній маєтності “ксьонза” (католицького священика); Лазарі -середпільний хутірець, де проживала родина Лазаря, а за іншою версією, -тут осіли “лазорі”, тобто “жебраки”; Лідавці – польові садиби, основані ніби вихідцями із села Лідари Здолбунівського району; Озера – хутір, де були розміщені господарсько-житлові забудови пана Маркевича; Попівська саджалка, тобто невелике штучне водоймище на території маєтності попа (священика); Святця – урочище з прославленою на всю околицю джерельною криничкою цілющої води, де проводилися освячування життєдайної водяної благодаті; Судаков – саджалка на колишній маєтності Судака, глибокий між висотний яр.

Розваж, як і інші села Західної України, теж зазнав “комісації земель” (об’єднання територіально розрізнених майнових грунтів власників), через що стали зростати хуторянські поселення, а подекуди поодинокі господарсько-житлові забудови. Це спричинювало тенденційну руйнацію суцільних сіл, продовжувало численні назви осілостей, серед | яких були Андрощуки, Біла глина, Клепки, Ковби, Коп ‘є, Кугуни, Лазарі, Лідсівці, Мединські, Стратії, Філшони, Хоми.

Від околиці, де було село Баранівка повертаємо до Острога, звідки в північному напрямку долаємо три кілометри старовинного надрічкового шляху й сягаємо при ньому села Розваж – колишнього оборонного городища, де точились криваві битви з татарами, де зараз понад 205 садиб, 1134 жителі, середня школа, клуб, читальня, побутові виробничі осередки, фермерсько-хліборобські дільниці на розпайованих землях колишнього КСП з площею 1388 га різних культивованих угідь.

Мальовнича висотна околиця Розважа приховала немало реліквій з часів її залюднений у глибоку давнину. Це передусім у центрі села І давньоруське городище із контурами слідів фортечних забудов, де були волости Хоровской”, як таке, що мало 60 дворів, 499 прихожан (6 римокатоликів, 8 євреїв), корчемку, пристань, смолокурню, обширний став. I сільрадою, котра десь у 1959-1961 рр. була ліквідована й лише 1991 р. відновлена.

Отож. Розваж приховував у своїй старовинній назві значення “фортечний населений пункт, до якого мав суттєве відношення чоловік І Розвад, ім ‘я котрого ще однозначно не розкрите вимагає додаткового аналізу.

 

З 1 по 5 квітня 2024 року у нашій гімназії проходив Тиждень інформатики та технологій.
Протягом тижня учні розгадували загадки, кросворди, ребуси, малювали тематичні малюнки.
Було проведено "Турнір юних інформатиків", брейн-ринг "Незвичайна інформатика", конкурс ерудитів "Комп'ютерний світ", квест "Тест Білборда та кохання в інтернеті". Також учні переглядали презентацію комп’ютерів майбутнього, дізнавалися цікаві факти про інформатику , ознайомились з небезпеками, що можуть виникати під час спілкування в інтернеті.
На уроках технології учні брали участь в кулінарних майстер-класах, розгадували загадки, анаграми, ребуси, займалися благоустроєм території: підбілювали дерева, упорядковувати клумби, висаджували квіти, прибирали територію школи, переглядали презентацію "Всі професії важливі".

Розвазька гімназія з радістю долучився до весняної толоки. Учні та всі працівники гімназії з ентузіазмом прибирали шкільну територію.
Працюючі поділилися, що їм подобається брати участь у таких акціях, адже вони роблять свій внесок в збереження чистоти довкілля. Всі працювали із великою завзятістю, щоб територія гімназії стала чистою та доглянутою. А по завершенню робіт наші кухарі пригощали всіх смачним обідом.
Весняна толока - це не лише прибирання території, а й чудова можливість для дітей виховати відповідальність за довкілля, берегти природу, навчитися працювати в команді та зробити своє село красивішим.

Вітаємо команду футболістів Розвазької гімназії та їхнього наставника Хоменчука Володимира Омеляновича, які у запеклій спортивній боротьбі здобули почесне ІV місце серед 10 команд громади у ІІ територіальному етапі змагань "Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги" з футзалу серед школярів.
Пишаємось вами, хлопці!

У Розвазькій гімназії з 25 по 29 березня тривав тиждень англійської мови.
Головною метою тижня було підвищення мотивації учнів до вивчення англійської мови, розвиток навичок слухання та говоріння, творчих здібностей, логічного мислення та пам’яті.
Під час проведення тижня англійської мови учні нашої гімназії брали участь у різноманітних конкурсах, виконували різні творчі та креативні завдання, це дало їм можливість збагатити знання з англійської мови та розширити свій кругозір. Діти різних класів навчалися співпрацювати для досягнення спільної мети, вчилися бути конкурентоспроможними та впевненими у своїх силах і знаннях. Вони з задоволенням виконували різні завдання.
Проведено: вікторини "Піймай помилку", "Knowledge is power", "The Cleverest"; парад англійських дитячих пісеньок, конкурс малюнків "My Favourite English Letter", урок British Press із використанням британської періоди, брейн-ринг "English is interesting", урок - віртуальна подорож "Welcome to London!", конкурс-гру Funny English, перегляд мультфільмів, фільмів, конкурс загадок.

Вибір професії - це важливий крок у доросле життя. Як знайти серед них свою? На що орієнтуватися? Що ж потрібно для того, щоб зробити свій професійний вибір?
Знайти себе у світі професій означає здобути можливість гідно заробляти, відчувати потрібним людям, максимально повно розкрити свої здібності.
Учні 9 класу (класний керівник Климчук Віта) 22 березня відвідали ДПТНЗ"Острозьке вище професійне училище".Побували на майстер- класах та ознайомилися з робітничими професіями.

Стіна
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.